Czym jest białko serwatkowe?

Mleko stanowi podstawę w produkcji wielu produktów mlecznych – twarogu, śmietany, zsiadłego mleka. Jednakże w procesie przemiany wytwarzają się także inne rzeczy. Jedna z nich nosi miano serwatki.

Serwatka

Nazywa się nią ciecz pozostałą po ścięciu krowiego mleka. Dotychczas uważana przez wielu za odpad. Dzisiaj jest źródłem cennych składników odżywczych szczególnie białek.

Narodziny

Serwatka jest produktem ubocznym. Powstaje podczas wytwarzania białych i żółtych serów z mleka (krowiego). Występuje w wersji słodkiej jako podpuszczkowa (w czasie powstawania serów słodkich i dojrzewających) i kwaśniej (twarogi). Produkując ser następuje proces zsiadania się mleka. Dzieje się tak przez enzym trawienny (podpuszczka) i bakterii kwasu mlekowego. Następnie z przetwarzanego mleka wyodrębnia się część stała i oddzielnie ciecz (która stanowi ponad połowę masy suchego mleka). To właśnie ta ciecz jest serwatką.

Z czego składa się serwatka?

W składzie serwatki znajduje się bardzo duża ilość wartościowych składników:

  • Jako pierwsze należy wymienić białka. Podstawę budulcową organizmu człowieka, które trzeba spożywać aby móc żyć. Serwatkowe odmiany białek nazywają się – albuminy i globuliny. To właśnie dzięki nim serwatka uważana jest za pozytywny „odpad”. Bowiem są białkami wysokiej jakości, a uzyskiwanie ich „przez przypadek” jest jak najbardziej pożądane.

  • Następnie w serwatce znajduje się cukier mlekowy zwany laktozą (chociaż wiele osób go nie toleruje). Jest on idealną pożywką dla flory jelitowej.

  • W serwatce znajdują się cztery główne minerały – fosfor, jod, sód oraz najważniejszy z nich, wapń (będący podstawowym budulcem kości)

  • Na końcu, chociaż niemniej ważne są występujące witaminy. Wszystkie z grupy B, kwas pantotenowy i biotyna, czyli te łatwo rozpuszczające się w wodzie.

Właściwości serwatki

Największa zaletą serwatki są znajdujące się w niej białka. Organizm człowieka z łatwością je trawi i transportuje przez układ pokarmowy. W jelitach następuje ich wchłanianie i przekształcenie w budulec wobec białek ustrojowych. Dodatkową zaletą jest skład białek serwatkowych – zbudowane z aminokwasów o wysokiej jakości. Ponadto immunoglobuliny pomagają wzmocnić układ odpornościowy. Wpływają na szybszą reakcję organizmu na czynniki chorobotwórcze (walkę z nimi). Praca laktozy polega na wspomaganiu procesów odbywających się w układzie pokarmowym – trawieniu (dzięki pomocy w produkcji flory bakteryjnej). Serwatka stosowana jest także u osób z nadciśnieniem jako uregulowanie funkcjonowania układu krążenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *