Jak zarazić się salmonellą?

Bakterie istnieją wszędzie. Niektóre są dla człowieka zupełnie nieszkodliwe, inne mogą spowodować niemiłe konsekwencje. Jedną z nich jest, dość popularna, Salmonella

Co to?

Jedna z bakterii skupiająca fermentujące glukozę pałeczki. Z wyglądu przypominają rurki a każda z nich posiada „rzęsy”. Ich wielkość określana jest na średnią. Żyją zarażonego organizmu – w jego komórkach. Nazywane również pałeczkami paraduru. W kontakcie z ciałem człowiekiem powodują u niego zatrucie pokarmowe. W najgorszym wypadku Salmonella może spowodować choroby stawów, a nawet zakażenie narządów wewnętrznych.

Objawy Salmonelli:

Bakterie Salmonelli najczęściej znajdują się w produktach zwierzęcych. Ich mięsie, mleku, jajach oraz produktach z nich powstających. Jednakże również żywe zwierzęta jak gryzonie czy muchy mogą ją przenosić. Jedzenie narażone na kontakt z nimi może zostać przez nie zatrute.

Same objawy zatrucia pokarmowego nie pojawiają się od raz. Zwykle musi upłynąć od 8 do nawet 24 godzin od zjedzenia zakażonego pożywienia. Najczęstszymi objawami są:

  • wymioty i/lub biegunka,
  • ból brzucha i/lub głowy,

  • gorączka,

Jak leczyć?

Zatrucie pokarmowe Salmonellą jest zwykle bardzo łatwe do wyleczenia. Podstawową kwestią jest ciągłe nawadnianie orgazmu (w czasie wymiotów i biegunki znacznie spada poziom wody w organizmie) oraz odpowiednia, najlepiej lekkostrawna dieta. Zazwyczaj na taką kurację potrzeba kilku dni aby wrócić do prawidłowego funkcjonowania. Dodatkową opcją jest zażywanie węgla leczniczego (dostępnego w każdej aptece). Jest on szczególnie pomocny jeśli kontakt z Salmonellą skończył się biegunką. Jednakże zdarzają się przypadki, że to nie wystarcza. Po maksimum 3 dniach bez poprawy należy zwrócić się z problemem do lekarza, a ten wypisze odpowiedni antybiotyk. W najgorszym przypadku potrzebna będzie wizyta w szpitalu. Salmonella na pierwszy rzut oka nie jest groźną bakterią lecz trzeba się mieć przed nią na baczności. Niebezpieczeństwo czyha szczególnie na dzieci, które przy niedopilnowaniu mogą się odwodnić. Podobnie sytuacja ma się do ludzi z obniżoną odpornością na skutek jakichś przebytych chorób lub operacji. W ich przypadku podczas zaatakowaniu organizmu bakterią Salmonelli podaje się im antybiotyki. Jeśli leczenie nie zostanie zastosowane skończyć się może nawet sepsą lub brakiem równowagi w gospodarce wodno-elektrolitowej organizmu,

Jak się zabezpieczać?

Chociaż Salmonella jest groźną bakterią, łatwo można się przeciwko niej bronić. Po pierwsze surowe produkty pochodzenia zwierzęcego przechowywane w lodówce powinny znajdować się z dala od produktów, które można spożyć od razu. Nie wolno jeść ani ponownie zamrażać produktów uprzednio rozmrożonych. Skorupki jajek przed ich włożeniem do lodówki lub wypiciem ich wnętrza należy najpierw sparzyć wrzątkiem przez parę sekund. Należy unikać spożywania surowych, niedopieczonych i/lub niedogotowanych potraw i zaopatrywania się w mięso z nieznanych nam miejsc. Po każdym skorzystaniu z toalety i przed zabraniem się za posiłek trzeba myć ręce!

Salmonella nie musi być bakterią groźną jeśli wiadomo jak się przed nią zabezpieczyć i co zrobić w razie ewentualnego zarażenia się. Wszystko zależy od wiedzy osoby na temat Salmonelli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *