Jakie właściwości ma mleko kokosowe?

Mleko kokosowe wytwarza się z miąższu orzecha kokosowego przez połączenie miąższu o stałej konsystencji z wodą. Połączenie to musi nastąpić w odpowiednich proporcjach. Mleko kokosowe ma biały kolor, jest gęste oraz wyróżnia się kokosowym smakiem i aromatem. Zdarza się, że mleko kokosowe jest mylone z wodą kokosową – czyli płynem, który znajduje się wewnątrz niedojrzałego jeszcze kokosa.

Mleko kokosowe jest bardzo popularnym dodatkiem w kuchniach krajów azjatyckich, szczególnie w Tajlandii i w Indiach. Kolor i smak mleko kokosowe zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu, w którego składzie głównie znajdują się nasycone kwasy tłuszczowe.

Mleko kokosowe – właściwości

Mleko kokosowe jest dobrym źródłem różnych składników mineralnych. 100 gram tego mleka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w 46 procentach, na miedź w 13 procentach, na fosfor w 10 procentach, a na magnez, żelazo i selen – w 9 procentach. Zawiera również niewielkie ilości witaminy C, niacyny, kwasu foliowego oraz innych witamin z grupy B.

Mleko kokosowe działa ochronnie na błony śluzowe przewodu pokarmowego w przypadku owrzodzeń, jak również zmniejsza dolegliwości bólowe. Okazuje się również, że kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach, które są obecne w tym mleku, wpływają korzystnie na wyciszenie przewlekłych stanów zapalnych towarzyszących reumatyzmowi oraz innym chorobom autoimmunologicznym.

Okazuje się także, że kwas laurynowy (zobacz tutaj) oraz inne kwasy tłuszczowe obecne w tym mleku mają działanie przeciwwirusowe oraz antybakteryjne, dzięki czemu przyczyniają się do zmniejszenie ryzyka infekcji.

Domowe mleko kokosowe

Mleko kokosowe można przygotować w domu. Wystarczy zaopatrzyć się w świeży miąższ kokosa lub wiórki kokosowe oraz wodę. Przydatny będzie także blender oraz gaza. Proporcje składników mogą być różne, zależnie od naszych preferencji. Trzeba jednak pamiętać, że im więcej wiórków i mniej wody użyjemy, tym gęstsze i tłustsze będzie otrzymane mleko.

Przepis:

  • szklankę wiórków kokosowych zalać dwoma szklankami przegotowanej lub mineralnej wody, po czym tę mieszaninę zostawić na noc
  • podgrzać mieszaninę do temperatury 60-70 stopni Celsjusza
  • zmiksować dokładnie masę
  • przelać płyn przez gazę lub gęste sitko, dokładnie odciskając przy tym wiórki
  • do wiórków dodać kolejne dwie szklanki ciepłej wody, ponownie zmiksować i przelać do naczynia przez gazę, łącząc w ten sposób otrzymane płyny

Mleko kokosowe można przechowywać w lodówce przez 3 dni – dobrze jest przelać je do zamykanego słoika lub butelki. Przed użyciem należy wstrząsnąć napojem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *