Jakie właściwości mają płatki jaglane?

Płatki jaglane, produkowane z rozgniecionych ziaren prosa, są produktem bardzo uniwersalnym. Doskonale nadają się zarówno jako dodatek do dań wytrawnych, jak i jako podstawa deserów i posiłków na słodko. Nie sposób nie zauważyć również olbrzymich właściwości zdrowotnych, jakie posiadają te płatki – zawartość witamin i minerałów jest w nich bowiem bardzo wysoka.

Wzmacnianie organizmu

Regularne spożywanie płatków jaglanych sprawi, że odporność naszego organizmu stanie się znacznie wyższa. Ponadto – codzienne jedzenie płatków jaglanych sprawi, iż nasza zdolność do koncentracji poprawi się, a pamięć stanie się o wiele lepsza. Warto wspomnieć również o poprawie samopoczucia i lepszej tolerancji dla wysiłku.

Lepszy stan cery, włosów i paznokci

Płatki jaglane są przez wiele kobiet – choć również i mężczyzn – cenione ze względu na swoje doskonale wpływające na urodę właściwości. Regularne jedzenie płatków jaglanych korzystnie działa na stan włosów i redukuje ich wypadanie, pomaga również w walce z łamiącymi się paznokciami oraz szarą, zmęczoną cerą. Jest to zasługa wielu witamin i składników odżywczych, jakie znajdują się w ziarnach prosa.

Wartości odżywcze płatków jaglanych

Co znajduje się w płatkach jaglanych?

Płatki jaglane zawierają w sobie szereg witamin i mikroelementów. Zaliczają się do nich, między innymi:

  • Witaminy z grupy B – wspomagają pracę układu nerwowego i wpływają na utrzymywanie komórek w prawidłowym stanie
  • Witamina E – opóźnia zachodzące w organizmie procesy starzenia
  • Wapń – niezbędny dla dobrego stanu kości i zębów
  • Fosfor – umożliwiający prawidłową pracę serca i nerek
  • Potas – niezbędny składnik dla naszego serca
  • Cynk – odpowiedzialny za mocne włosy i wytrzymałe paznokcie
  • Magnez – pomaga w redukcji stresu, wspomaga koncentrację
  • Lecytyna – reguluje pracę mózgu i poziom cholesterolu

Jak można wykorzystać płatki jaglane?

Ze względu na swój unikalny smak, płatki jaglane mogą być wykorzystywane do bardzo wielu różnorodnych potraw. Popularne jest jedzenie ich ugotowanych na mleku – zamiast owsianki. Taki posiłek doskonale sprawdzi się rano – jeśli do płatków dodamy ulubione warzywa, owoce lub orzechy, uzyskamy smaczną bombę energetyczną na dobry początek dnia.

Bogactwo przepisów wykorzystujących płatki jaglane jest olbrzymie – można przygotować z nich smakowite kotlety jaglane, pasztet lub budyń. Wystarczy przejrzeć kilka przepisów, aby przekonać się, że każdy z pewnością znajdzie wśród nich coś, co będzie odpowiadało jego kubkom smakowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *