L arginina – czemu służy i jak zapewnić odpowiednią jej ilość organizmowi?

L arginina, czyli kwas 2-amino 5-guanidynowalerianowy to naturalnie występujący w organizmie człowieka aminokwas endogenny. Organizm człowieka jest w stanie wytworzyć go z innych związków, które są dostarczane z pożywieniem. Wraz z wiekiem znacznie jednak maleje zdolność syntezy l argininy, co może prowadzić do zachwiania równowagi wewnętrznej organizmu oraz niedoboru tego aminokwasu.

L arginina jest niezbędnym substratem w syntezie tlenku azotu w organizmie, który odgrywa bardzo ważną rolę w wielu życiowych procesach. Przede wszystkim odpowiada on za zwiększenie przepływu naczyń krwionośnych, rozluźnienie mięśni gładkich oraz zmniejsza lepkość ścian naczyń. Ponadto zaburzenia w syntezie tego aminokwasu, według licznych badań przeprowadzonych przez naukowców mogą prowadzić do zwiększenia nadciśnienia tętniczego i tym samym rozwoju miażdżycy oraz innych chorób układu krwionośnego.

Dodatkowo l arginina jest bardzo ważna dla prawidłowego metabolizmu mięśni. Pośrednio przyczynia się także do zwiększenia odporności organizmu, poprzez stymulowanie pracy grasicy, która jest producentem tak zwanych komórek T, odgrywających właśnie sporą rolę w procesie tworzenia się odporności i ochrony organizmu przed infekcjami i drobnoustrojami różnego typu.

Dieta bogata w l argininę (bądź jej suplementacja) przyczynia się do polepszenia wydajności organizmu, a także zwiększa możliwość dłuższej pracy mięśniowej. Jest to ważne nie tylko dla sportowców czy kulturystów, ale również dla osób borykających się z chorobami, które prowadzą do upośledzenia pracy mięśni oraz ogólnej siły organizmu.

Odpowiednia dieta – najlepsze źródło l arginina

Nie warto od razu decydować się na złożona i często również bardzo drogą suplementację l arginina. Bardzo często wystarczy jedynie poświęcić nieco więcej uwagi swojej diecie, która powinna być różnorodna oraz odpowiednio zestawiona.

Dobrymi źródłami l argininy jest między innymi:

  • mięso drobiowe – popularne mięso z kurczaka dostarcza nawet do 1,3 grama l argininy na 100 gramów mięsa, jest dodatkowo również doskonałym źródłem białka oraz innych aminokwasów;
  • czerwone mięso – doskonałe i naturalne źródło l argininy, warto jednak pamiętać, że zawiera bardzo dużo tłuszczu, dlatego też nie należy spożywać tego mięsa w dużych ilościach;
  • nasiona i orzechy – najlepszym źródłem aminokwasu są między innymi nasiona sezamu (można je dodawać do sałatek, a także jako panierka do mięs), ziarna słonecznika (idealna przegryzka) oraz nasiona dyni, a także orzechy włoskie i laskowe;
  • soja;
  • owoce morza;
  • szpinak;
  • jajka – szczególnie żółtka;
  • soczewica.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *