Lukrecja – zastosowanie w lecznictwie i w kosmetyce

Lukrecja to popularne zioło, które od lat znajduje bardzo szerokie zastosowanie w medycynie oraz w przemyśle kosmetycznym. Wszystko to za sprawą właściwości jakie posiada ta roślina, które są znane już od kilkunastu wieków. W tych dwóch branżach stosowany jest przede wszystkim korzeń lukrecji, który po ususzeniu jest bardzo słodki, przede wszystkim dzięki dużemu stężeniu kwasu glicyryzynowego.

Lukrecja – zastosowanie w medycynie

Lukrecja znajduje zastosowanie w medycynie, leczące wiele dolegliwości. Bardzo często jest składnikiem leków wykrztuśnych, stosowanych w infekcjach gardła oraz uporczywym kaszlu – poleca się jej stosowanie również w astmie i w przewlekłym zapaleniu migdałków.

Właściwości rozkurczowe i przeciwzapalne lukrecji znajdują także zastosowanie w leczeniu wrzodów żołądka oraz dwunastnicy. Ponadto związki aktywne zawarte w lukrecji korzystnie oddziałują na wątrobę – stosuje się ją nawet przy wirusowym i toksycznym zapaleniu tego narządu.

Lukrecja bardzo korzystnie działa na zęby oraz spowalnia proces próchnicy. Dzięki swoim bakteriobójczym właściwościom w znaczny sposób zmniejsza liczebność paciorkowców obecnych w jamie ustnej i tym samym zmniejsza podatność zębów na choroby i czynniki szkodzące, zarówno wśród populacji dorosłych, jak i dzieci.

Wiele badań podkreśla, że lukrecja może być przydatna w hamowaniu procesów rakowych nowotworu skóry – czerniaka (odpowiedzialna za to jest właśnie glicyryzyna – czytaj więcej).

Lukrecja – zastosowanie w przemyśle kosmetycznym

Lukrecja w kosmetyce jest stosowana przede wszystkim jako składnik nawilżający oraz posiadający szereg właściwości kojących. Wyciągi z lukrecji są więc jednym ze składników kremów przeznaczonych do skóry suchej, pozbawionej blasku oraz naturalnego nawilżenia. Takie kosmetyki mogą również stosować osoby ze skórą naczynkową, ze względu na fakt, że lukrecja zmniejsza zaczerwienie skóry oraz przyczynia się do wzmocnienia delikatnych naczyń krwionośnych.

Dodatkowo ze względu na dużą bakteriobójczość rośliny oraz działanie odkażające, lukrecja jest stosowana do kosmetyków przeznaczonych do skóry tłustej oraz ze skłonnościami do trądziku i wyprysków. Hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za powstawanie stanów zapalnych, a także przyśpiesza gojenie się drobnych ran.

Dodatkowo lukrecja znajduje zastosowanie w szamponach i odżywkach przeznaczonych do włosów suchych i zniszczonych. Wyciąg z niej można również znaleźć w żelach i płynach do kąpieli – zarówno całego ciała, jak i odświeżających kąpieli stóp.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *